Docenten

José Hermsen

In 1986 ben ik begonnen als docent patroontekenen en naaitechniek en ik ben medeoprichtster van deze prachtige modevakopleiding. Qua sfeer en gezelligheid kleinschalig, maar wat vakinhoud betreft breed en verdiepend.
Mijn grootste uitdaging is nog steeds om cursisten inzicht te geven in hun modische en technische kwaliteiten en om iedere cursist afzonderlijk naar een passend hoger niveau te begeleidien en te stimuleren.
Het aanbod aan cursisten is bij ons zeer gemêleerd. Het is prachtig om te zien hoe dit zich na verloop van tijd weerspiegelt in de door hen ontworpen en gemaakte kleding.
Ik vind het belangrijk om mijn cursisten op de hoogte te brengen en te houden van de nieuwste modeontwikkelingen op het gebied van patroontekenen en naaitechniek, maar ik wil hierbij het “oude naaiambacht” niet vergeten. Dit is nog steeds een bron van inspiratie, ook voor de mode van deze tijd. 
Opleiding coupeuse

Karin Janssen

Sinds 1987 geef ik les in patroontekenen en naaitechniek en dat doe ik nog steeds met heel veel plezier. In 1992 heb ik samen met José Hermsen en Marianne Schuurman onze modevakopleiding opgericht. Vanaf die tijd geef ik, samen met José, les aan cursisten van de coupeur/coupeuse opleiding. Sinds 2008 wordt ons team versterkt door Femke Kruip en vanaf 2016 is Ethel Kobes erbij gekomen.
Het leuke aan het lesgeven vind ik vooral dat je een band opbouwt met de groep. We proberen altijd om tijdens de opleiding de groepen te volgen, waardoor je dus drie tot vier jaar les geeft aan dezelfde cursisten.
Mijn ervaring tot nu toe is dat de cursisten erg enthousiast en gemotiveerd zijn, en heel graag willen leren. Dit maakt het voor mij, als docent, natuurlijk heel leuk. Bovendien krijgen de cursisten, naarmate ze langer bezig zijn, een steeds hoger niveau, waardoor ik zelf ook uitgedaagd blijf. Het programma dat we hebben is vrij vol, dus er wordt hard gewerkt. Maar behalve dat is het is ook erg gezellig.
We werken volgens het Rundschau patroontekensysteem. Het is een systeem, dat heel veel mogelijkheden heeft en een zeer goede pasvorm. Het leuke van patroontekenen op maat is dat de cursisten ervaren dat de modellen die ze zelf maken beter zitten dan gekochte kledingstukken. En ook dat je leert om de modellen, die je in je hoofd hebt, ook daadwerkelijk om te zetten in een patroon. Door het aanleren van de juiste naaitechnieken en door de vele oefening leren de cursisten van dit patroon dan weer een mooi kledingstuk te maken. Ik vind het elke keer weer kicken als cursisten met een nieuw geslaagd model op school komen en ben dan ook trots op wat ze presteren…
OPLEIDING COUPEUSE

Femke Kruip

Nadat ik zelf mijn diploma aan de modevakopleiding heb gehaald, heb ik mijn diensten aangeboden en ben de dagelijkse boekhouding gaan verzorgen. Toen er in 2008 een vacature vrijkwam voor docent van de coupeuse opleiding ben ik gevraagd om een eerstejaarsgroep les te gaan geven. Daar ben ik met veel enthousiasme aan begonnen. Inmiddels geef ik al vele jaren les en het bevalt me nog steeds uitstekend. De cursisten die zich aanmelden voor de coupeuse opleiding hebben allemaal belangstelling voor het vak en zijn erg leergierig. Ik vind het heel leuk om ze de beginselen van het patroontekenen bij te brengen en om ze te leren hun naaitechnieken te optimaliseren.
OPLEIDING COUPEUSE

Ethel Kobes

OPLEIDING COUPEUSE

Wilma Ravesloot

In 2004 ben in op deze modevakopleiding begonnen met de coupeuse opleiding. Deze heb ik met veel plezier afgerond en daarna heb ik bijna alle andere cursussen gevolgd en ben ik blijven hangen bij de naailes voor gevorderden.
Toen ze mij in 2014 vroegen of ik naailes wilde geven hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik vind het leuk dat ik mijn kennis kan overbrengen en delen met de cursisten. En het is altijd heel inspirerend om te zien wat er gemaakt wordt door iedereen.
Naailessen voor beginners en gevorderden

Chris Meijers

Na mijn examen voor coupeuse bij de modevakschool in 2001, mocht ik op deze school les gaan geven aan beginners en gevorderden. Wat ik heel belangrijk vind tijdens deze lessen, is dat de cursisten plezier hebben in het naaien en voldoening krijgen uit hetgeen ze maken. En ik help ze graag daarbij.
Naailessen voor beginners en gevorderden

Martine Bruil

De cursus locken, met maar 2 lessen, geeft mij veel voldoening.
De meeste cursisten komen naar onze school met hun eigen lockmachine, die soms net gekocht is, of die men vaak al langer heeft. In de les worden veel vragen gesteld, m.n. over het goed afwerken van diverse (rekbare) stoffen, maar ook over de juiste instelling van het apparaat. Door het draaien aan de spanningsknoppen probeert men meestal de perfecte locksteek te bereiken. Maar ik leer de cursisten dat het veel belangrijker is de juiste steekkeuze te gebruiken (3-draads breed, 3-draads smal of 4-draads) en meer te werken met de snijbreedte, die altijd instelbaar is.
Met het differentieel transport kan elke stof uiteindelijk goed verwerkt worden, dus we oefenen in de les ook veel met het inwerken en bewust uitrekken van de stof. Een ronde zoom afwerken of een mouwkop inwerken kost zo geen moeite meer.
Na de 1e les weet iedereen waar alle knoppen toe dienen (dus geen “try and error” meer) en hoe diverse stoffen en stofdiktes moeten worden afgewerkt. De cursisten gaan zodoende met een veel vertrouwder gevoel over hun eigen kunnen naar huis.
In de 2e les komen de meer versierende steken aan bod: de rolzoom, de platte siernaad (flatlock), de golvende rolzoom enz. Maar ook het werken met pasband, koord of elastiek (flatstrip), zodat het maken van een badpak of bikini zeer eenvoudig wordt.

Ook heb ik sinds 2013 de cursus lingerie overgenomen van Marianne Schuurman en met heel veel plezier. Elke les is anders, mede doordat de cursisten allemaal hun eigen wensen hebben wat betreft model, materiaalkeuze en comfort.
Dit kan resulteren in spannende lingerie à la Marlies Dekkers, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Het zoeken naar de perfecte pasvorm is voor de meeste mensen belangrijk. Vaak ook omdat ze tot nu toe nog nooit iets hebben kunnen kopen wat helemaal naar hun zin was.
Voor mij ligt er in elke les de uitdaging om aan ieders wensen te voldoen. Ik bied elke les één of meerdere modellen aan, die individueel op maat worden aangepast. Eigen ideeën zijn altijd welkom en maken de lessen alleen maar boeiender. De cursus is voor iedereen die redelijk tot goed kan naaien. Ik merk steeds weer dat mensen na het volgen van deze cursus zich veel zekerder voelen in het werken met rekbare stoffen. Daar heeft men dan bij het maken van gewone kleding ook veel profijt van.
Tot nu toe waren mijn jongste leerlingen 15 jaar oud en mijn oudste liep tegen de 70. Leeftijd speelt dus geen rol, maar ook postuur niet: ik werk met alle maten.

Naailessen voor beginners en gevorderden
CURSUS LOCKEN
CURSUS LINGERIE

Sunanda Koning

Hoi! Mijn naam is Sunanda Koning, ik kom oorspronkelijk uit Vlissingen, maar woon inmiddels al jaren in Arnhem. In juli 2010 ben ik afgestudeerd aan ArtEZ Arnhem, richting Modevormgeving.
Voor mijn eindexamen heb ik een een boek gemaakt, met (in het kort gezegd) research naar de verhoudingen politiek/religie en mode/samenleving/kleedgedrag, de verschillen, overeenkomsten en wisselwerking daartussen.
Mode-illustratie, ontwerpen en stofbewerking waren op de academie mijn favoriete vakken. Ik vind het dus ook erg leuk om nu op de donderdagavond de cursus Modetekenen en Ontwerpen te mogen geven, omdat daarin die aspecten allemaal aan bod komen.
Over de cursus: modetekenen is echt een ander vak dan bijvoorbeeld modeltekenen of aquarelleren. Je hoeft geen ervaring te hebben of al goed te kunnen tekenen – we beginnen bij de basis! In de cursus leer je verschillende basisvaardigheden en technieken, ik probeer om je een goed idee te geven van wat modetekenen nou eigenlijk is. Soms komt er namelijk niet eens een potlood of pen aan te pas. Het doel is uiteindelijk om in verschillende stijlen en technieken je ideeën op papier te kunnen zetten en je gevoel voor & kennis van mode en illustratie uit te diepen.
Ik hoop jullie bij de cursus te zien!
OPLEIDING Modetekenen en ontwerpen
cursus modeschetsen

Marianne Schuurman

De cursus “tassen maken” is momenteel gelukkig zeer populair, want ik vind het ontzettend leuk om deze cursus te geven… De cursisten die deze lessen volgen hebben meestal enorm veel ideeën, of weten precies waaraan hun ideale tas moet voldoen. Mijn taak is dan hen te begeleiden bij zowel het technische als het creatieve proces. Het maken van een patroon hoort daar ook bij, maar cursisten mogen natuurlijk ook met bestaande patronen werken.
Aan het begin van elke les leg ik een aantal technische dingen uit, zoals het bevestigen van fournituren, het innaaien van een voering in een tas of het werken met leer op je eigen naaimachine. Dat laatste vergt namelijk enige kleine aanpassingen. De cursisten leren daarnaast ook om met industriemachines om te gaan, zowel met een vlakke plaat- als met een vrije armmachine, een soort schoenmakersmachine. Ook bespreek ik een aantal problemen, waar mensen thuis tegenaan zijn gelopen, klassikaal, zodat de anderen daar ook weer profijt van hebben. Waar ik ook op let is dat mensen het juiste materiaal kiezen voor hun ontwerp, zodat een tas er ook werkelijk zo uit gaat zien als men in gedachten heeft.
Wat ik bemerk na het geven van een aantal lessen, is dat cursisten zeer snel nieuwe plannen hebben voor een volgend ontwerp, staan te popelen om weer met een ander materiaal te werken (kunststof, zeildoek, placemats, leer, rubber enz.) en hun nieuwe tas z.s.m. willen gebruiken of cadeau geven. Zelf raak ik daarnaast ook steeds weer geïnspireerd door mijn cursisten, door de enorme creatieve energie die er dan in het lokaal hangt. Wat er weer voor zorgt dat ik thuis ook weer een tas ga maken…
CURSUS TASSEN BASIS
Cursus tassen veRVOLG

Francis Ames

Mijn naam is Francis Ames en ik ben afgestudeerd aan ArtEZ Hoge School voor de Kunsten in Arnhem. Tijdens de academie heb ik mijn liefde voor driedimensionaal werken helemaal uitgediept. Als ik begin met ontwerpen richt ik mij eerst op de vorm van de kleding, omdat dat voor mij het  belangrijkste uitgangspunt is. Vorm is mijn houvast, de rest ontwikkelt zich daar omheen. Een ontwerp van mijn hand zou ik beschrijven als speels en uitgesproken met oog voor detail. Naast vorm wil ik een bepaalde rijkdom met diverse materialen creëren. Een onderzoek naar kostuumhistorie staat altijd parallel aan de rest van mijn werk. Het combineren van de elegantie en de rijkheid van geabstraheerde silhouetten, die een zekere vrouwelijkheid bevat, en gedetailleerde tailor-made menswear, is mijn formule waarmee ik een onbevangen en levendige vormentaal aan het imago van het huidige mannenbeeld wil toevoegen.
Moulage geeft de vrijheid om driedimensionaal te ontwerpen waarbij je direct ziet wat er met het silhouet gebeurt. Een prachtige oude techniek die veel in couture-huizen tot aan de dag van vandaag gebruikt wordt om ontwerpen te creëren. Daarnaast kiest de stof zijn eigen weg en ontstaan er onverwachte vormen die je niet van tevoren kan bedenken of verkrijgen door plat (2D) te tekenen. Momenteel geef ik les op de Modevakopleiding waarbij een curcus wordt aangeboden die bestaat uit 6 lessen. Hierbij wordt systematisch ingegaan op de basistechnieken van moulage. In de vervolgcursus, ook 6 lessen, worden deze technieken verder uitgediept. Daarnaast probeer ik altijd weer nieuwe technieken van moulage en mode toe te passen in de curcus. Moulage is tenslotte een ontdekkingstocht en elke keer kom ik weer tot nieuwe leuke ontwikkelingen die ik maar al te graag wil delen.
Cursus moulage BASIS
CURSUS MOULAGE VERVOLG

Trudi Windau

Mijn naam is Trudi Windau en ik geef de cursus hoeden. Ik ben hoedenontwerpster, maar vind het ook heerlijk om de kunst en de technieken van het hoeden maken te delen met andere liefhebbers van het modevak. Ik behandel in de lessen heel veel verschillende technieken. Hiermee kunnen de cursisten hun eigen ideeën gaan uitvoeren, waar ik ze dan graag in begeleid.
Cursus HOeden