Masterclass kantverwerken

Duur: 6 uur

Tijdstip:  zaterdag 10.00-16.00 uur

Toelatingseisen: geen

Vrije plaatsen:  Nog geen nieuwe masterclass ingepland

Groepsgrootte: 6-10 personen

Masterclass werken met kant

Kant, een fijne textielsoort die in het verleden door zijn arbeidsintensieve en dure productie voorbehouden was aan de upper class, zie je nu steeds meer in het modebeeld verschijnen. Niet alleen in bruids- of feestkleding maar in alle vormen en kleuren zie je deze stof tussen de collecties in de gewone winkels zijn entree maken.

In een fijne, fragile en open kwaliteit of een stevigere soort van dichte, meestal aan bloemen gerelateerde, motieven.

Welke kwaliteit je ook kiest, het blijft belangrijk om kant zorgvuldig te verwerken om deze maximaal tot zijn recht te laten komen. Onnodige naden doen anders afbreuk aan de mooie vormen en patronen van de kanten stof. De verwerking vraagt daarom om een portie lef en geduld. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, zal het werken met kant je veel voldoening geven. Er zal een wereld voor je opengaan, je ontdekt welke ongekende mogelijkheden het modellieren en puzzelen met de motieven je gaan bieden. Met kant creëer je echt een persoonlijk kledingstuk, helemaal naar jouw eigen ideeën.

Wat ga jij doen in deze Masterclass?

Wij zullen tijdens de Masterclass aandacht besteden aan twee manieren van het werken met kant.

Bij de eerste manier modelleren wij een kanten pand op een onderpand van tule. In het tule onderpand zijn voor de juiste pasvorm de coupenaden verwerkt. Over het tule pand zullen wij vervolgens middels inknippen en het verleggen van het motief het kanten pand in model brengen. Een rond perskussen, dat de lichaamsvorm weergeeft, zullen wij hierbij als hulpmiddel gebruiken. Uiteraard wordt het kussen voor de workshop ter beschikking gesteld.

Bij de tweede manier gaan wij aan de slag met het puzzelen van kanten motieven op een bovenstuk van organza. De kanten motieven worden vooraf uitgeknipt en één voor één met de hand op het bovenstuk vastgenaaid. Hierbij kun je helemaal zelf kiezen hoe je de motieven op het pand plaatst. Dat kan heel subtiel en luchtig zijn of juist drukker en met meer volume. Helemaal naar je eigen wensen en gevoel. Een secuur werk maar het resultaat mag er zijn.

Tenslotte komt de juiste afwerking van het kledingstuk aan het bod.

De schouder- en zijnaden verdienen de juiste aandacht, zodat deze niet te veel opvallen en het beeld verstoren.

Heb je deze methoden onder de knie, dan weet je zeker dat je met jouw kanten creatie een verpletterende indruk zult maken.

Kosten van deze cursus 2024

Lesgeld inclusief materiaalpakket: € 185,-

Studenten van Modevakopleiding HJS
krijgen €15,- korting

Meld je nu aan