NieuwsRYN Shared

Vrijdag 25 november vierden wij 
de officiŽle opening van RYN Shared, een samenwerkingsverband tussen Rijn IJssel, Modelab en Modevakopleiding HJS, Voor studenten van de Modevakopleiding en andere modemakers biedt RYN Shared, op basis van een strippenkaart, een werkplek met de mogelijkheid om professionele apparatuur te gebruiken, te werken met het digitale patroontekenprogramma Grafis, andere makers/ontwerpers te ontmoeten en een plek om ervaringen uit te wisselen en samen te werken. RYN Shared is gevestigd op de Klarendalseweg 534 in Arnhem. Op deze locatie wordt op dit moment door (bijna) afgestudeerde coupeurs en coupeuses van Modevakopleiding HJS al gewerkt aan kleinschalige collecties van verschillende opdrachtgevers/ontwerpers. In de nabije toekomst kunnen afgestudeerde studenten van de excellente leerroute van het Rijn IJssel als junior-maker hier ook aan de slag. De openingstijd is van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur en buiten deze tijden op afspraak, ook in het weekend.Zomer 2016 Challenge Onesie-Jumpsuit  


De zomervakantie challenge is gewonnen door Lianne Niessing. Lianne heeft zowel de jury als de publieksprijs in de wacht gesleept.15 t/m 26-06-2015 Overgangs en eindexamens

Inmiddels zijn de examens weer achter de rug. Het waren drukke weken voor zowel de cursisten als de docenten, maar gelukkig is het allemaal voorspoedig verlopen.
Voor meer foto's klik hier.


23-5-2015 Open dag


24-3-2015 "Schoolreisje" naar Helmond


Op dinsdag 24 maart hebben we met een groep van 19 docenten en cursisten een bezoek gebracht aan Helmond. We werden ontvangen bij Anja (cursist) thuis met koffie en thee. Van daaruit zijn we naar de Vlisco winkel gelopen om daar de stoffen te bekijken en natuurlijk ook het nodige te kopen. Na een heerlijke lunch bij de Cacaofabriek zijn we 's middags naar Van der Vorst modestoffen gegaan, waar we hartelijk werden ontvangen met koffie en thee en waar iedereen ook weer naar hartenlust heeft geshopt. 


18-01-2014 Fotoshoot


Vandaag hebben we een fotoshoot gehouden met werk van onze cursisten. De foto's gaan we gebruiken om een nieuwe flyer te maken en natuurlijk voor onze facebookpagina en de site.

We willen Olaf (de fotograaf), Jolanda, Julia, Nathalie, Denise, Ilja en Fabian (modellen), Sunanda (visagie) 
en alle cursisten die kleding, tassen en hoeden beschikbaar hebben gesteld, heel hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan deze geslaagde dag. De resultaten zijn binnenkort op facebook en de site te zien.

     


01-01-2014 Modevakopleiding op facebook

Sinds enige tijd hebben we een bedrijfspagina en een aparte facebookpagina voor cursisten. Cursisten worden van harte uitgenodigd om nieuwtjes, wetenswaardigheden, zoekertjes, vragen, opmerkingen etc. op het gebied van mode op deze pagina te posten. Hierdoor kunnen de cursisten uit verschillende groepen met elkaar in contact komen en ervaringen uitwisselen.


15-06-2013 "La Garrotte Corsetten"

Als bijdrage aan de Arnhemse Mode BiŽnnale, MoBA13,  organiseerden wij op zaterdag 15 juni in samenwerking met Max Brothers en Dark Enchantment  de voorstelling "La Garrotte Corsetten".
Annet van Manen gaf een zeer boeiende en inspirerende lezing over de ontwikkeling, het maken en het dragen van corsetten.
"Van een lijfje verstevigd met riet, tot stalen constructies, corsetten zijn door de eeuwen heen bepalend geweest voor het silhouet van de vrouw. Vervloekt en aanbeden".
Na de lezing volgde een spetterende fetish show met prachtige corsetten, geweldige jurken en bijpassende accessoires.
Zie ook:
http://frontpage.fok.nl/special/604195/1/1/50/het-corset-fetisj-en-functioneel.html

20-03-2013


Wil je zien wat onze docenten naast het lesgeven zoal doen?
Kom dan op maandag 1 april tussen 13.00-17.00 uur naar de Voorjaarsverkoop in het Modekwartier, Klarendalseweg 175 in Arnhem.
Deelnemers:
Chris Meijers, dameskleding
Birgitte Tijdink, sieraden
Marianne Schuurman, heuptassen
Daarnaast zijn er nog zeepsteenbeelden van Mohamed Abdalla.
Voor meer informatie:
www.chrismeijerscollectie.nl of 026-3707478

27-01-2013

Vanaf deze week staat op onze site en op Youtube een promotiefilmpje over onze modevakopleiding. Hiermee willen we belangstellenden een indruk geven van de verschillende cursussen en opleidingen die wij geven.
Wij denken dat door middel van dit filmje de sfeer van de school goed zichtbaar wordt en we zien dit dan ook als een mooie aanvulling op de site.
We willen alle cursisten die hieraan meegewerkt hebben hartelijk bedanken voor hun inzet..

16-02-2010 Tassenworkshop voor basisschooldocenten


Karin Gesink (tassenontwerpster) en Marianne Schuurman (docente tassen maken op de modevakopleiding) hebben, in samenwerking met Max Brothers, een snelle workshop “tasjes maken” verzorgd aan een groep van 16 basisschooldocenten. In 2 uur kon elke deelnemer een simpel tasje voorzien van een sluiting, handvat/hengsels en versieringen. Iedereen startte met een al in elkaar gestikt simpel basismodel, de toevoegingen werden ter plekke verzonnen en gemaakt. Het enthousiasme was groot, de ideeŽn waren zeer divers en de resultaten mochten er zijn!

Voor herhaling vatbaar.
Karin Gesink wil een volgende keer ook graag weer mee doen: “Het concept van deze workshop kan vaker gebruikt worden, het is ook leuk voor een kleiner groepje vrouwen die iets zoeken om gezamenlijk te doen of maken. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan vrijgezellenfeestjes, meidenweekenden en jaarafsluitingen."
 


Marianne: “Het was voor ons heel erg leuk om te zien hoe een basismodel er zo anders uit kan zien nadat eenieder er haar eigen fantasie op los gelaten had. Van basic tot frivool, heuptasjes of schoudertasjes, iedereen ging met een leuk exemplaar de deur uit... De samenwerking met Karin was fantastisch, zij is heel inspirerend en ik hoop dan ook dat we een volgende keer weer op deze manier kunnen samenwerken. “


 


17-04-2010 Ex-cursist Chris Ezerman gaat Nederland vertegenwoordigen op het EMTC in Bolzano

Cocktailjurkjes naar ItaliŽ!

Ambachtslieden hebben het druk tegenwoordig! Mensen die met hun handen werken en hun vak verstaan. Een goede loodgieter of timmerman verveelt zich niet en heeft doorgaans geen tijd voor de reparaties thuis. Dit geldt ook voor de kleermaker; een goede komt tijd te kort om zichzelf in het nieuw te steken. Of het is een kwestie van prioriteiten stellen.
Zo ook Chris Ezerman, kleermaker/couturier te Rotterdam. Een maand geleden stond hij voor de keuze: ůf zelf een nieuw kostuum voor zichzelf ůf een paar mooie creaties maken om zijn werk internationaal te kunnen presenteren tijdens het European Master Tailor Congres (EMTC) in Bolzano (Noord ItaliŽ/Sud Tirol).
Chris verstaat zijn vak al jaren; na een eerste broek voor zichzelf op zijn 17e jaar, is zijn kennis en ervaring door de jaren heen alleen maar uitgebreid. Zijn sporen heeft hij vooral verdiend in de uniformbranche waar nog vaak op maat gewerkt wordt en ook op technisch vlak in de ontwikkeling van damesconfectie. Zijn hart ligt echter bij luxueuze maatkleding en de couture waarin heel bewust mooie materialen en diverse verwerkingstechnieken worden toegepast. Sinds 3 jaar is hij daar onder eigen naam zeer intensief mee bezig. Voor eigen klanten een outfit maken afgestemd op de gelegenheid en wensen van de drager, in opdracht voor de bekende Haagse Couturier Frans Hoogendoorn of voor diverse ontwerpers van theaterkostuums. Het mooiste moment is als de klant straalt voor de spiegel in een passende outfit in zijn ontvangstruimte gelegen aan het Zwaanshals. Immers, de tendens is wel dat steeds meer mensen zich willen onderscheiden door hun kleding en niet meer die eenheidsworst willen en kiezen voor passende kwaliteit.
Nederland wordt tijdens het EMTC vertegenwoordigd door een delegatie onder de paraplu van de Branchevereniging voor Kleermakers en Modevakscholen, die ook de selectie voor de International Couture Show organiseert. Als BVK-erkend kleermaker en winnaar van de Gouden Naald in 2008 en 2009 kent Chris de criteria waaraan een creatie voor een dergelijke presentatie moet voldoen. Het besluit om toch mee te doen aan de selectie hiervoor was op basis van de beschikbare stof en het idee snel genomen. Vier weken intensief werken aan een tweetal cocktailjurken was het gevolg. Naast de lopende opdrachten die ook al gepland stonden in zijn drukke praktijk. Vrijdagavond 16 april werd om middernacht de strijkbout uitgezet en de naald neergelegd.
Zaterdag 17 april was de grote dag. In een wervelende show kwam de een na de andere creatie op de catwalk in de grote zaal van het Aristo Zalencomplex in Utrecht. Aan het eind van de dag kwam het verlossende woord: Beide outfits (zie de foto’s) zijn zo in de smaak gevallen dat er unaniem door de jury is besloten deze te selecteren zodat deze in Bolzano goede sier zullen maken.
Meer informatie over Chris, de Branchevereniging en het European Master Tailor Congres:
www.chrisezerman.nl
info@chrisezerman.nl


15-04 t/m 07-06-2009
Naaiatelier in Malburgen onder leiding van Chris Meijers en
Karin Janssen


In de Arnhemse wijken Klarendal, Het Broek en Malburgen heeft de Mode BiŽnnale in samenwerking met cultuurscouts, naaiateliers opgezet.
Op deze manier wilde de BiŽnnale mode dichter bij de mensen brengen. Iedereen kreeg de kans op een professionele manier kennis te maken met de modewereld. Onder begeleiding van ervaren vakdocenten werden er workshops opgezet. Tijdens deze workshops kwamen de volgende vragen aan bod:

- Hoe maak ik een originele creatie vanuit een basispatroon?
- Hoe verhoudt mijn creatie zich tot de andere ontwerpen?
- Welke make-up, haarstijl en accessoires kunnen mijn ontwerp versterken?
- Welk type model past er bij mijn creatie?

Er werd gewerkt vanuit een bestaand patroon. Dit patroon was speciaal voor dit project ontworpen door de bekende mode ontwerpers " Spijkers en Spijkers". Vervolgens werden alle ontwerpen tijdens het openingsweekend van de Mode BiŽnnale gepresenteerd op een professionele catwalk  tussen het stadshuis en de Eusebiuskerk.

Het project was bedoeld voor jongeren en volwassen. Vanaf 14 jaar t/m 80 jaar mochten mensen zich aanmelden. Enige naai ervaring was gewenst, maar men hoefde hier geen opleiding voor gevolgd te hebben. Tijdens de workshops was er professionele begeleiding aanwezig.
Deelnemers zorgden voor een model of liepen zelf als model tijdens de modeshow op 7 juni.

De groepen in Malburgen werden begeleid door twee docenten van de Modevakopleiding, Chris Meijers en Karin Janssen.
Karin Janssen: "Wij kijken terug op een drukke, maar erg plezierige en succesvolle periode. De deelnemers zijn allemaal enorm enthousiast aan het werk gegaan en hebben in een kort tijdsbestek heel veel werk verricht. Het was erg leuk om ze te begeleiden, sommige deelnemers hadden geen of nauwelijks naaiervaring, terwijl anderen al veel ervaring hadden. Gelukkig was de samenwerking goed, waardoor het gelukt is om op 7 juni een geweldige show neer te zetten."

Voor meer foto's klik hier
Voor een impressie van de show zie:  Youtube: Modeshow Mode BiŽnnale 2009 Naaiateliers Arnhemse wijken en Arnhem Mode BiŽnnale 09 2 

06-06-2009
Derde verkoopexpositie modevakopleiding


Tijdens het openingsweekend van de derde ModebiŽnnale in Arnhem hebben wij ook onze derde verkoopexpositie gehouden. Net als twee jaar geleden hebben we dit gecombineerd met een open dag van de opleiding. Dankzij de goede samenwerking met onze buren, Max Brothers, was het mogelijk om onze lokalen in te richten met werk van cursisten, zodat belangstellenden een goed overzicht kregen van de inhoud van de de verschillende cursussen en opleidingen. In de verschillende ruimtes van Max Brothers hadden een aantal (ex)cursisten, elk een stand ingericht om hun eigen collectie te tonen. Wij willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun inzet, waardoor we terug kunnen kijken op een zeer geslaagde dag.
Voor meer foto's klik hier

Deelnemers:

Jeannette Roeles & Rosemarie Koning
Tassen met een verhaal, www.lichting65.nl

Chris Meijers
Dameskleding, www.chrismeijerscollectie.nl

Corry Bijl
Couture en tassen, www.cbcouture.nl

Margriet Elbersen
Kleine leren tasjes, www.purplepie.nl

Iemkje Heier
Bruids- en avondkleding, www.couturedumonde.nl

Wilma van de Berg
Hoeden, petten & sjaals

Carien Polderman
Petten, sjaals & vilt, www.OPenTOP.biz

Lowies Roorda & HenriŽt Wapenaar
Dameskleding en toga's


 

04-04-2008
Ex-cursist Chris Ezerman behaalt 1e prijs bij modemanifestatie "Mode van top tot teen".

Chris Ezerman, een afgestudeerde coupeur van onze modevakopleiding, heeft met zijn team de eerste prijs gewonnen tijdens het groots opgezette mode-evenement "Mode van top tot teen" (Wageningen, 2007). Kleding-, schoenen-, tassen- en hoedenontwerpers kregen de opdracht om in een team van 4 personen een mooi vormgegeven totaalbeeld neer te zetten. Tijdens de modeshow werd ook de manier van presenteren beoordeeld.

Chris Ezerman (kledingontwerp) werkte samen met Marga van der Bos, Haydeh Khodadoost en Karin Janssen. Deze 4 ontwerpers, die nog nooit met elkaar hadden samengewerkt, hebben een prachtige outfit gemaakt. Zij sprongen er tijdens de modeshow uit wat betreft presentatie, maar zeker ook wat betreft de bijzonder gecreŽerde eenheid in stijl en vorm.

Met enige gepaste trots constateren wij dat Chris, die behoorde tot de eerste groep afgestudeerde coupeurs/coupeuses aan onze modevakopleiding, het zo ver heeft geschopt. We vinden het erg leuk voor hem dat hij, na zo veel jaren werken in de modebusiness, op deze manier in de spotlights kan staan!

Zie bijgaande flyer en de volgende sites:

De flyer
www.chrisezerman.nl
 toon HTML-versie van het document
www.hoofdzaakhoeden.nl

 

05-03-2008
Burgemeester op werkbezoek bij modevakopleiding

De burgemeester van Arnhem, Pauline Krikke, bracht op woensdagavond 5 maart 2008 een werkbezoek aan onze modevakopleiding. Pauline is erg geÔnteresseerd in alles wat er op het gebied van mode gebeurt en ze wilde, zoals ze het zelf zei, “graag met eigen ogen zien wat er allemaal achter de gevels in Arnhem gebeurt…”.

Ze werd deze avond, samen met haar assistente, ontvangen door Josť Hermsen, ťťn van de eigenaren van de modevakopleiding, die hen vertelde hoe de school ontstaan is en wat de inhoud is van de diverse cursussen en opleidingen. Daarna volgde een rondleiding door de school langs de cursussen die deze avond gegeven werden. Pauline was erg belangstellend naar de cursisten toe, maakte met iedereen een praatje en er werd veel gelachen. Er was op deze avond net weer een tassencursus gestart, inmiddels de achtste van dit seizoen, en de burgemeester zag met eigen ogen hoe mensen op een snelle manier op leuke ideeŽn kunnen komen. Zelf droeg ze een tasje van Berendsen & van Dungen en ze vertelde met veel humor over “de vrouw en de inhoud van haar tasje”.

Bij de schoenencursus waren cursisten bezig hun oude schoenen “op te pimpen”. Pauline noemde het “sloopwerkzaamheden” en vond het verrassend dat je zoveel resultaat kunt bereiken met het simpelweg wegsnijden van bepaalde onderdelen, het combineren van diverse schoenmodellen en het toevoegen van andere materialen (zie foto’s).

Bij de naailessen nam ze ook een kijkje. Ze kreeg een persoonlijke demonstratie van het werken met een lockmachine, maar bekeek ook de kledingstukken die de cursisten met veel plezier aan het naaien waren. Veel cursisten hadden ook zelf gemaakte creaties aan, zoals Anne, die al zo’n 15 jaar samen met haar zus Lotta naar onze school komt. Wij vinden het erg leuk dat Pauline Krikke de moeite heeft genomen om onze modevakopleiding te bezoeken en kijken terug op een boeiende en gezellige avond.

Bij deze willen wij Jan van Dalen hartelijk bedanken voor het maken van bijgaande foto’s. Neem een kijkje in het fotoalbum van dit bezoek.19-06-2007
Verkoopexpositie en open dag tijdens de 2e Mode BiŽnnale in Arnhem

In het openingsweekend van de Mode BiŽnnale 2007 waren wij als modevakopleiding ruim vertegenwoordigd. Elf (ex)cursisten en (ex)docenten hebben op zaterdag 2 juni hun modieuze creaties getoond bij Max Brothers aan het Roermondsplein 31 in Arnhem.
Er was natuurlijk veel kleding te zien, maar er waren ook veel accessoires te koop: tassen, hoeden, sieraden, sjaals enz. Tegelijkertijd was er ook een open dag in de school zelf, op Roermondsplein 30.

Het publiek was erg enthousiast over de combinatie open dag/verkoopexpositie.
Er was nu goed te zien wat je zoal kunt maken na het volgen van een korte cursus of opleiding bij ons. Zo maakt Helma Nijenhuis, na het volgen van slechts 8 lessen "hoeden maken", al veel hoeden in opdracht in haar eigen atelier. Op Prinsjesdag voorziet zij regelmatig enkele ministers van haar bijzonder creaties.

Ans Gerritse en Josť Keuning lieten prachtige bruids- en avondkleding zien onder de naam Angť Couture. Hun ontwerpen variŽren van klassiek tot modern en extravagant. Alles wordt voor de klant perfect op maat gemaakt, aan de hand van diverse proefmodellen wordt de juiste pasvorm bereikt.

Carien Polderman en Wilma van den Berg exposeerden hoeden, petten en sjaals. Zij lieten zien dat je niet alleen voor de wintermaanden leuke hoofddeksels kunt maken, maar dat je ook een mooie collectie kunt ontwerpen die afgestemd is op zomerse temperaturen.

Irene Speijker maakt zeer bijzondere kleding: ze verwerkt vaak al bestaande kleding tot spannende mode-items. Zo heeft zij bijvoorbeeld kleding gemaakt van diverse aan elkaar genaaide stropdassen. Maar ook de beide creaties die op de flyer van deze verkoopexpositie staan zijn van haar hand.

Karin Gesink is de docente die de cursus "tassen maken" bij ons heeft opgezet, een cursus die op school enorm populair is geworden. Zij ontwerpt al enkele jaren tassen en accessoires van leer, maar de laatste tijd ook halssieraden.

Chris Meijers liet haar nieuwste collectie dameskleding zien, veelal gemaakt van biologische stoffen. Zij heeft zich voor haar ontwerpen erg laten inspireren door de "valling" van de stof. Ook gebruikt zij vaak moulage-technieken in haar kleding (zie basiscursus "moulage" voor uitleg hiervan).

Astrid Honingh en Lobke Rijpma verkopen samen onder de naam KNUFF veel tassen, sieraden, I-pod-hoesjes e.d. Zij hebben het thema van deze Mode BiŽnnale "Happy Fashion" in een aantal ontwerpen verwerkt. Een vrolijke, kleurrijke collectie dus.

Lilian van der Steen, die tijdens deze verkoopexpositie nog met haar coupeuse-opleiding bezig was, stond er nu al met een eerste collectie kinderkleding en kleine accessoires.
Een goed voorbeeld van iemand die zich al heel zeker voelt over haar kunnen, nadat ze 2 jaar bij ons de opleiding heeft gevolgd.

Voor ons was het een fantastische dag...
We kregen een goed totaalbeeld van wat leerlingen allemaal kunnen maken nadat ze lessen bij ons gevolgd hebben. Wij vinden het altijd weer leuk om les te geven aan gemotiveerde mensen. Maar het is ook bijzonder om te zien waartoe dit allemaal kan leiden: mooie collecties met hart en ziel gemaakt door enthousiaste en creatieve mensen!

Door het beschikbaar stellen van hun prachtige ruimte heeft Max Brothers het voor ons mogelijk gemaakt de unieke combinatie van open dag en verkoopexpositie te realiseren. Mede door het mooie weer en het terras van onze buren ontstond een zomerse en vrolijke sfeer, die het thema "happy fashion" alle eer aandeed.

Josť Hermsen
Karin Janssen
Marianne Schuurman18 en 19-02-2006
Eerste verkoopexpositie van de modevakopleiding

Eind 2005 hebben wij als modevakopleiding een aantal ex-cursisten gevraagd om mee te doen aan een verkoopexpositie op onze school. Uiteindelijk hebben 10 vrouwen toegezegd om mee te doen met onze expositie in het weekend van 18 en 19 februari. Daarnaast kregen ook 2 docenten zin om mee te doen...

Sommige afgestudeerden waren al een tijdje bezig om een eigen collectie neer te zetten, anderen kregen nu juist de kans om te laten zien wat zij op modegebied te bieden hebben.
Kleding, hoeden, tassen, lingerie, schilderijen, bijna alle disciplines uit ons cursusaanbod waren vertegenwoordigd.

Het weekend werd een enorm succes! Zo’n 500 mensen hebben al het creatieve werk bewonderd en ook vaak e.e.a. aangeschaft. Ook voor ons was het heel leuk om familie, vrienden en (ex)cursisten te laten zien wat voor resultaat je uiteindelijk kunt bereiken na het volgen van 1 of meer cursussen.

Een enorm goed gevoel blijft na dit weekend hangen, dus bij de Arnhemse ModebiŽnnale in juni 2007 zullen wij zeker weer een verkoopexpositie organiseren!

Josť Hermsen
Karin Janssen
Marianne Schuurman20-02-2006
Cursus tassen maken enorm populair

Arnhemse ontwerpers zorgen voor een heel divers cursusaanbod op de modevakopleiding Hermsen, Janssen & Schuurman. Naast kleding worden er nu ook tassen, hoeden en schoenen gemaakt. "Het is leuk om met zoveel creatieve mensen samen te werken en te zien hoe ieder zijn/haar vakkennis doorgeeft aan onze cursisten", aldus Marianne Schuurman.

Voor de grote versie van het artikel, klik hier!